Anatomia unui aparat de aer condiționat

Anatomia unui aparat de aer condiționat

Anatomia unui aparat de aer condiționat

Lectie de inceput  mod de functionare

În ultimele decenii, aparatele de aer condiționat au devenit mai mult o necesitate decât un lux în viața noastră -  avem la locul de muncă, acasă și în toate spațiile comerciale. Cu toate acestea, cu excepția cazului în care sunteți un inginer sau un pasionat de tehnologie, s-ar putea să nu vă fi gândit foarte mult la modul în care acestea funcționează. Deci cum reușește un aparat de aer condiționat să răcească sau să încălzească o cameră?

 Prin înțelegerea elementelor de bază ale modului în care funcționează unitatea dvs., veți afla că ajustări minore ale setărilor pot reduce costurile de operare.

Să începem cu o lecție de anatomie.

S-ar putea să vedeți un aparat de aer condiționat, ca pe o cutie frumos pusă pe perete (sau în spațiul din plafonul fals), cu o unitate în afara. Pare simplu, dar vorbim de un echipament complex care conține mai multe elemente. Indiferent despre ce tip de aparat de aer condiționat vorbim (sistem split, multi-split sau mini VRF) orice aparat de aer condiționat va avea aceleași componente cheie. Am defalcat aceste componente jos, astfel încât să știți scopul fiecăruia.

Evaporatorul. Aceasta este, în esență, un schimbător de căldură (ca un calorifer cu o formă mai eficientă) situat în unitatea interioară, cu agent frigorific care curge prin el. În modul de răcire, cu ajutorul unui ventilator, unitatea de interior circulă aerul peste acest schimbător de căldură pentru a îl răci. Pe măsură ce agentul frigorific absoarbe căldura din aerul interior, se transformă din lichid într-un gaz. Este de menționat ca agentul frigorific „fierbe” la temperaturi diferite față de apa, tocmai de aceea este utilizat în aparatele de climatizare.

Compresorul. Deci, ce se întâmplă cu căldura colectată în interior? Ei bine, se deplasează prin țevile de cupru la un compresor situat în unitatea exterioară. Sarcina principală a compresorului este de a comprima gazul de agent frigorific de joasă presiune într-un gaz de agent frigorific de înaltă presiune, astfel încât căldura să poată fi expulzată în exterior. De ce este compresorul afară? Deoarece este mare și zgomotos, și probabil nu v-ați dori sa dormiți cu el în cameră.

Condensatorul. Aceasta este tot un schimbător de căldură, care se află în unitatea exterioară, el primește agent frigorific sub formă de gaz fierbinte și comprimat. Cu ajutorul unui al doilea ventilator, apoi evacuează această căldură în atmosfera externă, condensând gazul agentului frigorific într-un lichid.

Vana de expansiune. Aceasta este ultima piesă cheie a puzzle-ului. În termeni simpli, funcționează pentru a regla fluxul de agent frigorific în evaporator (începând din nou ciclul).

Combina elementele cheie și ce se întâmplă? Ei bine, sistemul dumneavoastră, în esență, funcționează ca o pompă de căldură. Agentul frigorific se deplasează între unitățile interioare și exterioare, transportând căldură dintr-un spațiu în altul. În timpul verii, căldura este absorbită din interiorul casei tale și evacuată în afara casei. În timpul iernii, căldura este absorbită din aerul exterior și utilizată pentru a vă încălzi casa. Da, chiar și la -25 de grade, pentru anumite echipamente!

 

Taguri:

Comentarii