Ghidul începătorului pentru pompele de căldură

Ghidul începătorului pentru pompele de căldură

Ghidul începătorului pentru pompele de căldură

Pompele de căldură devin o alegere din ce în ce mai mult populară pentru nevoile de încălzire și răcire ale unei locuințe. Flexibilitatea, eficiența, rentabilitatea pe termen lung a investițiilor și impactul mai mic asupra mediului, sunt doar câteva dintre motivele pentru care proprietarii de case caută să înlocuiască soluțiile lor existente bazate pe combustibili fosili cu pompe de căldură alimentate cu energie regenerabilă.

În egală măsură, pe măsură ce guvernele propun subvenții în ceea ce privește sustenabilitatea pe termen lung și încep să pună în aplicare strategii pentru a atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, devine clar că pompele de căldură sunt soluția viitorului.

Este o pompă de căldură o opțiune bună pentru tine sau casa ta? Mai jos îți oferim răspunsuri la unele dintre cele mai importante întrebări pe care le puteți întâlni atunci când începeți să vă gândiți pentru prima dată la pompele de căldură.

În acest ghid vom acoperi:

  • Ce este o pompă de căldură?
  • Cum funcționează pompele de căldură?
  • Care sunt diferitele tipuri de pompe de căldură?
  • Pompele de căldură merită investiția?

Ce este o pompă de căldură?

În esență, o pompă de căldură este orice echipament care absoarbe energia dintr-o sursă, și prin utilizarea agentului frigorific o eliberează fie printr-o altă sursă, fie printr-un emițător. O varietate de pompe de căldură deja există în casa ta, cum ar fi frigiderul, aparatul de aer condiționat sau uscătorul de rufe. Când vine vorba de ceea ce numim confort acasă sau soluții HVAC, o pompă de căldură este ceea ce numește un sistem complet de încălzire, răcire și gestionare a apei calde pentru casa ta.

O pompă de căldură este compusă dintr-o unitate exterioară și una interioară. Exteriorul va folosi energia luată din aer, sol sau apă, o va trimite la unitatea interioară care se va ocupa apoi de schimbările de temperatură și va asigura încălzirea, răcirea și apa caldă menajeră la cerere.

Cum funcționează o pompă de căldură?

Într-un efort de a simplifica ingineria complicată, modul în care funcționează o pompă de căldură poate fi cel mai bine explicat ca un circuit care atrage căldura disponibilă de la sol sau aerul din jurul casei tale și o folosește pentru a încălzi aerul sau apa din interiorul casi tale.

O pompă de căldură poate fi conectată la alte sisteme de încălzire, cum ar fi radiatoare, încălzire prin pardoseală și sisteme de apă caldă într-un mod similar cu modul în care este în prezent cazanul pe combustibil fosil. Ceea ce face ca o pompă de căldură să fie diferită, este modul în care este generată căldura, nu modul în care este distribuită, deoarece în loc să ardă combustibil pentru a genera căldură, o pompă de căldură folosește un proces de evaporare și condensare a agentului frigorific.

Ce tipuri de pompe de căldură există?

Există mai multe tipuri diferite de pompe de căldură. Care este cel care este potrivit pentru tine, va fi influențat în mare măsură de tipul de proprietate și de cum arată configurația de încălzire existentă. De exemplu, achiziționarea unei pompe de căldură aer-apă este cea mai utilă dacă este utilizată cu un sistem de încălzire prin pardoseală sau încălzire cu aer cald, din cauza temperaturilor mai scăzute ale apei necesare.

 

Pompele de căldură aer-apă cu temperatură scăzută vor oferi încălzire, apă caldă și răcire și pompe de căldură aer-aer, cunoscute sub numele de aparate de aer condiționat, sunt o opțiune ușor de instalat, cu investiții reduse. Ambele utilizează energia din aerul înconjurător pentru a oferi o modalitate eficientă din punct de vedere energetic de a furniza atât capacități de încălzire, cât și de răcire.

Pompele de căldură sol-apă sunt o opțiune extrem de eficientă și rentabilă pentru locuințele noi, unde instalarea poate fi realizată alături de alte lucrări de construcție fără prea multe întreruperi.

Pompele de căldură aer-apă de temperatură înaltă sunt ideale pentru conectarea la un sistem de conducte existent și la radiatoare mai vechi care funcționează la o temperatură mai mare decât sistemele moderne de încălzire. Aceste pompe de căldură pot asigura încălzire, apă caldă și răcire, iar utilizarea apei ca mediu de transfer de energie asigură un confort optim.

Pompele de căldură merită investiția?

Nu există nici o îndoială că instalarea unei pompe de căldură va necesita o investiție substanțială la început, care este de obicei mai mult decât instalarea unui cazan standard pe combustibil fosil. Nivelul de investiție depinde de câțiva factori, cum ar fi, tipul de pompă de căldură, dimensiunea casei tale și tipurile de emițători pe care le vei avea.

În ciuda investiției, randamentul pe care îl veți obține de la pompa de căldură în confort, fiabilitate și facturi reduse de energie pe durata sa de viață, va depăși cu mult instalarea acesteia. Fiecare kilowatt de energie electrică utilizată într-o pompă de căldură generează între 3 – 4 kilowați de căldură regenerabilă din aer – aceasta este o îmbunătățire a eficienței de 300 – 400%. Pompele de căldură vor funcționa mai eficient, atunci când o locuință este bine izolată, de aceea este important să se ia în considerare adăugarea unei izolații adecvate în casă pentru a ajunge la cel mai înalt nivel de eficiență.

Nu există nici o îndoială că instalarea unui nou sistem de încălzire este o decizie importantă. Dar, pe termen lung, instalarea unui sistem de pompă de căldură înseamnă și o investiție, deoarece pompa de căldură va funcționa pentru mulți ani de acum încolo.

Taguri:

Comentarii